dilluns, 19 d’octubre del 2015

ESTUDIO DEL LATÍN


¿Pero para qué sirve el latín hoy?

¿Cuál es la utilidad de una lengua muerta, que requiere atención, dedicación y esfuerzo?

El latín nos sirve como trampolín para sumergirnos más profundamente en nuestra visión del mundo, en nuestra manera de pensar, en nuestra vida. Aquel que entiende bien el mensaje que el latín trasmite en sus textos se cuestionará mejor y verá que antes de nuestros valores hubo otros, muy diferentes, pero perfectamente coherentes, que merecen nuestra admiración y respeto. Nos permite vislumbrar cuántas cosas cambiaron y cuántas permanecen sorprendentemente con la misma forma que tenían entonces, muchas veces apenas con otro nombre.

Una lengua muerta que vive y respira

De "lengua muerta" el latín no tiene nada. Veamos, por ejemplo, expresiones son usadas en Derecho. ¿Quién puede decir que nunca oyó hablar de hábeas corpus?. Esta lengua calificada como "muerta" está presente en las tecnologías modernas, como en la fecundación in vitro o en el fax.

El latín está tan entrañado en nuestra lengua que hasta se confunde con ella: ídem es latín, así como grosso modo, per cápita o etcétera.

Con el latín, vemos que las irregularidades y las temibles excepciones de las gramáticas no son ni irregularidades ni excepciones. Todo adquiere una lógica más diáfana y previsible. Si sabemos bastante latín habremos ampliado nuestro horizonte lingüístico y esto nos destacará de los demás.

dimarts, 6 d’octubre del 2015

Motius per estudiar llatí

MOTIUS PER ESTUDIAR LLATÍ 

  • Entendre millor la nostra pròpia llengua
  • Facilitar l’aprenentatge d’altres llengües romàniques (francès, italià, portuguès…)
  • Entendre vocabulari anglès
  • Poder comunicar-nos amb gent de tot el món: En el llibre La tregua de Primo Levi, aquest relata el seu llarg viatge des d’Auschwitz fins a Itàlia, una vegada alliberat. Al començament, enmig del caos té gana i fred i no parla polac, el llatí el salvarà per trobar el menjador de pobres. Veu un capellà i li pregunta: Pater optime, ubi est mensa pauperorum?
  • Arribar l’església als fidels de tot el món
  • Facilitar als alemanys aprendre llengües romàniques (a la Mallorca natal feia classes de català a alemanys, tot utilitzant el llatí; ells n’estudien molt, els filandesos també!) 
  • Entendre els cultismes i neologismes de la majoria de les llengües etc.
  • Tenir capacitat de síntesi: ipso facto en dret etc copsar el llenguatge científic: taxonomia botànica, elements químics, noms dels núvols, etc
  • Ampliar el nostre vocabulari per entendre millor el nostre món
  • Reforçar les estructures gramaticals de qualsevol llengua
  • Unificar ja que és una llengua universal: l’himne d’Europa 
  • Esdevenir  persones cultes
  • Trobar l’eterna inspiració: en la literatura, art, cinema…
  • Posar nom a un producte o establiment comercial: Albal, Duralex…
  • fer campanya electoral: Amabo obama
  • Impregnar-se de valors inherents a l’ésser humà
  • Navegar per internet: llegir webs ( la del Vaticà, la de Chiron…); servidors meteorològics; biblioteca de textos llatins; versions de la wikipedia i del  Googlefòrumspodcats; recull de frases; títols de blocs com el millor bloc de societat dels Premis blocs Catalunya Gazophylacium de Joan Puig; ràdio digital (Latin loverNuntii Latini…)
  • Escoltar i entendre cançons

dilluns, 5 d’octubre del 2015

PER QUÈ S'ESTUDIA LLATÍ?



S'estudia llatí, a més de grec, perquè faciliten el aprenentatge d'altres llegues. També s'estudien aquestes perquè d'alguna manera segueixen vives a la nostra llengua i per tant, coneixer-les és coneixer millor i més profundament les nostres propies.
Alguns pensen que és una llengua morta i que no serveix per a res, però aquesta es prou utilliztada a molts àmbits  com la filosofía, teología, política... A més de ser llengua mare que han utilitzat personatges importants com Newton, Descrates..
En el àmbit científic, el llatí també és molt important ja que molts animals, elements químics.. segueixen amb el mateix nom del qual seguien a l'antiguetat per lo tant els diferents cientifics o persones que estudien aquesta disciplina poden comunicar-se sense saber el mateix idioma, a través del llatí.

Bibliografía

  • http://www.taringa.net/post/info/1824106/Para-que-sirve-estudiar-latin.html
  • www.estudiosclasicos.org
Marta Ferrer Onrubia 4ºA

diumenge, 4 d’octubre del 2015

RAONS PER ESTUDIAR LA LLENGUA LLATINA

Quatre raons per estudiar la llengua llatina:


1.-Ningú pot dominar la llengua castellana o una altra llengua neollatina sense conèixer les llengües clàssiques. Una cosa evident tenint en compte que el castellà, el francès, el portuguès, l'italià, el romanès, el català, el gallec, etc. no són més que dialectes del LLATÍ.

2.-Amb el conocimeinto del LLATÍ i del GREC es puden aprendre més fàcil i ràpidament moltes llengües més: totes les neollatines i les indoeuropeas com l'anglès, alemany, rus, etc.

3.-El llatí és la llengua de la FILOSOFIA, la TEOLOGIA, la política, la història, etc. Solament sabent llengües clàssiques es puden comprendre els conceptes d'aquestes disciplines.

4.-Però el llatí també és la llengua CIENTÍFICA internacional. Els noms científics internacionals de tots els animals i plantes actuals o fòssils estan en LLATÍ. Els símbols químics procedeixen de les primeres lletres del seu nom llatí (Fe = ferrum). Els noms de les constel·lacions també estan en llatí i el de les estrelles són els noms de les letrras GREGUES. Els noms de les especialitats mèdiques, les malalties, virus i bacteris procedeixen del GREC.



                                                                                                ALEXANDRE JUAN CABEDO
                                                                                                                                   4ºESO A

dijous, 1 d’octubre del 2015

¿POR QUE SE ESTUDIA LATÍN? (Razones)




1-. Para entender el presente y poder avanzar hacia el futuro es condición conocer el pasado. Por este motivo estudiamos historia. Con el latín pasa lo mismo. De hecho, el latín tiene una realización práctica muy importante y es que facilita el estudio de otras lenguas.


2-.  Tener unas nociones más bien básicas de latín y griego nos puede salvar muchas veces de cometer faltas de ortografía en bastantes idiomas.


3-.  La cultura occidental tiene sus raíces en la cultura grecolatina. Si no conocemos los orígenes de nuestra historia, difícilmente podremos comprender el presente.



4-. Para conocer el vocabulario científico, médico, jurídico...
Debido al estatus de lingua franca que ha tenido el latín durante siglos, el léxico científico está plagado de raíces griegas y latinas.

dimecres, 30 de setembre del 2015

lengua latin

¿Porque estudiamos latin?

La lengua latina esta asociada a algo antiguo y desfasado o a algo cuya utilidad es muy cuestionable.
 El latin no es que sirva para algo sino que sirve para todo.
 Nadie puede dominar la lengua castellana sin conocer las lenguas clasicas.
 El frances, el italiano, el rumano, el portugues, el castellano, etc... no son mas que dialectos del latin.
 Es la lengua de la filosofia, la teologa, la politica, la historia, etc tambien es la lengua cientifica internacional que se usa para los nombres de todos los animales, plantas, fosiles i simbolos quimicos.

                                                                                               MALENA LARA CHOLVI

dimarts, 22 de setembre del 2015

SALUTATIO CURSUS MMXV- XVI Novum cursum incipimus et rursus scribo in hac tabella. Spero ut meos discipulos linguae Latinae multum discant et gaudeant.